top of page

I love retreats!

Public·4 members

Jonathan Hill
Jonathan Hill

Cerere Demisie La Zi EXCLUSIVE


Ne vom referi la cazul în care salariatul dorește încetarea raportului de muncă, iar pentru ca inițiativa sa să aibă efecte, va trebui să-i înainteze angajatorului o cerere de încetare a contractului de muncă, prin demisie.




Cerere Demisie La Zi



Atenție! Un contract de muncă pe perioadă determinată se poate înceta de comun acord, la o dată anterioară expirării termenului agreat inițial. De asemenea, nu înseamnă că nu poate înceta prin demisie sau concediere. Doar că modalitatea standard de încetare a unui contract cu durată determinată este încetarea de drept.


Un salariat care dorește să plece prin demisie la finalul perioadei legale a concediului pentru creșterea copilului o poate face solicitând încetarea contractului individual de muncă printr-o notificare oferită angajatorului. Pentru că demisia survine după o perioadă de concediu legal, angajatul nu este obligat să execute perioada de preaviz. Acest lucru este prevăzut de OUG 111/2010, modificată de Legea 66/2016.


Demisia este, prin excelență, un act unilateral. Decizia de a formula cererea de demisie este exclusiv dreptul angajatului. Angajatorul nu poate cere unui angajat să demisioneze, după cum nu-i poate refuza acestuia hotărârea de a părăsi, prin demisie, respectivul loc de muncă. Angajatorul poate, însă, în cazul în care consideră necesar, să negocieze cu angajatul demisionar pentru a-l determina să revină asupra deciziei sale.


Prin însăși definiția ei, demisia nu poate fi impusă de angajator. Acesta nu are niciun temei legal prin care să poată forța salariatul să ia o decizie legată de încheierea contractului prin demisie.


Cu toate acestea, unii salariați se plâng de faptul că angajatorii îi pun în fața cererii de demisie și îi forțează prin diferite mijloace de constrângere să le semneze. Dacă ești pus într-o astfel de situație, cea mai bună decizie ar fi să nu semnezi. Odată ce semnătura ta este pe cererea de demisie, va fi foarte greu de dovedit că a fost vorba de o demisie forțată.


Dacă, totuși, ți-ai semnat, sub presiune, demisia, atunci poți sesiza instanța judecătorească, solicitând anularea demisiei, dacă aceasta a fost provocată de angajator. Demisia se poate ataca în fața judecătorilor doar dacă se invocă existența unui viciu de consimțământ. "Având în vedere specificul raporturilor de muncă, cel mai adesea a fost invocată violența, sub forma constrângerii psihice, ca fiind determinantă pentru prezentarea demisiei de către angajat", scriau avocații PeliFilip într-un material prezentat în urmă cu câțiva ani pe această temă.


"(...)instanţele judecătoreşti au fost puse faţă în faţă cu cererile unor (foşti) angajaţi care susţineau că au fost forţaţi de angajator să semneze actul demisiei şi că, în fapt, încetarea relaţiei de muncă este rezultatul unei concedieri mascate. Cum dreptul muncii s-a dovedit lacunar în această privinţă, judecătorii au aplicat regulile din dreptul comun care privesc anularea actelor încheiate de o persoană cu consimţământul viciat, anulare care ar genera reintegrarea salariatului pe fostul său post precum şi plata salariilor la zi şi alte daune", potrivit avocaților.


Aprecierea violenței psihice aici se face de către judecători în mod subiectiv, ținând cont de vârsta, starea socială, caracterul celui asupra căruia au fost exercitate presiunile și orice alte împrejurări care i-ar fi putut influența stareala momentul furnizării consimţământului său. De pildă, e destul de ușor de observat că e vorba de o demisie forțată în cazul unei salariate care și-a anunțat starea de graviditate și "brusc" a demisionat - aici poate fi vorba lejer de o concediere mascată, având în vedere interdicția aproape absolută de a concedia o salariată după ce a anunțat că e gravidă, din cauză că e gravidă.


Ceea ce subliniau avocații PeliFilip în materialul lor la vremea respectivă e că nu e suficient să susții că ai fost forțat să demisionezi pentru că e nevoie de dovezi suficiente pentru a proba că a fost vorba de o reală constrângere. Tocmai de aceea, cea mai bună soluție este refuzul de a semna o atare demisie și sesizarea ITM.


Unii angajatori aleg să forțeze demisia în loc să concedieze, deoarece pentru a concedia pe cineva trebuie respectat Codul muncii și toate reglementările aferente concedierii și pentru că demisia nu necesită, neapărat, o motivație. În plus, angajatorul care îl vrea dispărut pe salariatul său cât mai curând posibil este avantajat de o demisie unde angajatorul renunță la preaviz, decât de o concediere unde e obligat să-i acorde acel termen.


Din punct de vedere legal este mai dificil să concediezi pe cineva, iar concedierea poate fi mult mai simplu atacată cu succes în instanță dacă nu sunt îndeplinite condițiile prescrise în Codul muncii. Așadar, e mai simplă pentru angajator disimularea concedierii într-o demisie forțată.


Orice încălcare a prevederilor din contractul de muncă poate sta la baza demisiei fără preaviz. De exemplu, dacă nu și-a primit salariul în anumite luni, dacă a primit mai puțini bani, dacă nu i-au fost plătite orele muncite în zilele de sărbătoare, dacă nu a benefiat de concediu de odihnă, dacă orele suplimentare nu i-au fost compensate prin zile libere plătite sau prin adăugarea unui spor de 75% din salariul de bază, dacă nu a primit salariul la timp, dacă nu a primit echipamentele de protecție corespunzătoare etc, angajatul își poate da demisia fără preaviz.


Demisie fara preaviz+model demisieIntrebare: M-am prins de savarsirea unor fapte penale (ne dovedite inca, pentru ca nu au venit in control) si vreau sa plec din firma ( contabilitate dubla, decontari frauduloase de la casa de sanatate). Patronul stie ca am aflat. Pot sa plec pe baza unei demisii fara preaviz ( iar in cazul in care am ceva probleme, pot sa trec in demisie faptele ? ) va rog sa-mi trimiteti si un model de demisie . nu ma sunati, prefer sa primesc e-mailRaspuns Avocat Dreptul Muncii: Nerespectarea preavizului in cazul demisiei poate atrage raspunderea dvs pt prejudiciul cauzat angajatorului. Nerespectarea termenului de preaviz fara a va putea fi atrasa raspunderea este permisa de legislatia muncii in doua situatii: fie angajatorul renunta in mod expres la acest beneficiu pe care i-l confera legea, fie acesta nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. In ceea ce priveste modelul de demisie, aceasta va arata in felul urmator: DOMNULE ADMINISTRATOR Subsemnatul ________________ domiciliat in __________ , Str. _________________, identificat cu C.I. seria ... nr. __________, eliberat de ___________ la data de ___________, CNP ______________, avand functia de _____________ la SC _____________ SRL, in temeiul art. 81 alin.8 din Legea nr. 53 / 2003 privind Codul Muncii, va aduc la cunostinta ca doresc incetarea contractului meu de munca incepand cu data de _____________. Va multumesc .


Demisia reprezinta o notificare din partea angajatului catre angajator referitoare la incetarea contractului de munca. Deoarece nu trebuie aprobata, in procesul inaintarii acesteia nu vei avea nevoie de o cerere de demisie.


In ce priveste notificarea scrisa privind demisia, aceasta este obligatorie, asa cum si angajatorul are obligatia de a notifica in scris salariatul in cazul desfacerii contractului de munca prin concediere. Asadar, salariatul are obligatia de a redacta si inainta demisia direct angajatorului. Obligatorii sunt si acceptarea demisiei de catre angajator si inregistrarea acesteia; in caz contrar, salariatul poate face dovada acesteia prin orice mijloace.


In situatia in care partile convin, incetarea contractului intr-o data anterioara termenului de preaviz, acesta va inceta prin demisie cu renuntarea partiala la termenul de preaviz conform art. 81 alin. 7 din Codul Muncii. In situatia in care salariatul doreste sa revoce demisia si sa continue contractul de munca, poate face acest lucru doar cu acordul angajatorului.


In cazul in care demisia a fost semnata de catre salariat la cererea angajatorului, indiferent de forma de constrangere, salariatul poate sesiza instanta judecatoreasca si solicita anularea demisiei ca act juridic unilateral.


Refuzul angajatorului de a inregistra demisia si de a respecta termenele contractului individual de munca incheiat cu salariatul poate atrage sanctionarea cu o amenda de 1.500 pana la 3.000 de lei. Mai mult, neinregistrarea demisiei in REVISAL atrage amenzi in valoare de pana la 8.000 lei.


Chiar daca un angajat este in preaviz, contractul sau de munca isi produce in continuare efectele, asa cum reiese din art. 81 din Codul muncii. Asadar, angajatul are inclusiv dreptul la concediu, daca cererea sa de concediu este aprobata de angajator.


Indiferent de motivul pentru care vrei sa renunti la locul de munca si care este relatia ta cu angajatorul in momentul demisiei, este important sa iti indeplinesti obligatiile contractuale in perioada de preaviz si sa te prezinti la program.


Pentru ca demisia nu trebuie justificata, ideal ar fi sa nu precizezi in notificarea de demisie care sunt motivele care au determinat aceasta decizie. Le poti discuta direct cu angajatorul, insa fii diplomat si multumeste-i inainte de a parasi biroul in ultima zi de preaviz.


Modelul de demisie cu preaviz contine instiintarea catre angajator privind incetarea contractului de munca dupa termenul de preaviz stipulat in acesta. Demisia trebuie sa contina numarul de zile lucratoare ale preavizului. Solicitarea angajatului poate fi consemnata si intr-un act denumit formular de demisie, care contine datele de identificare ale salariatului, functia ocupata in companie, durata preavizului si data la care inceteaza contractul.


About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...

Members

  • Jameson Cook
    Jameson Cook
  • Ife Yoga
  • Jonathan Hill
    Jonathan Hill
  • Lawrence Jean
    Lawrence Jean
bottom of page